Ξηλώνεται ο νόμος Κατρούγκαλου για τον ΕΦΚΑ

Αντισυνταγματικές κρίνει το Συμβούλιο της Επικρατείας «ζωτικές» διατάξεις της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης, ξηλώνοντας ουσιαστικά τον νόμο Κατρούγκαλου.

Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύει το protothema.gr, στη διάσκεψη της Ολομέλειας του ΣτΕ την προηγούμενη Παρασκευή, οι σύμβουλοι με ψήφους 17 υπέρ, 8 κατά δικαίωσαν τους κλάδους των ελεύθερων επαγγελματιών και των αυτοαπασχολούμενων επιστημόνων που προσέφυγαν στο ανώτατο δικαστήριο κρίνοντας αντισυνταγματική:

α) Την ένταξη των ελεύθερων επαγγελματιών, των αυτοαπασχολούμενων επιστημόνων (μηχανικοί, γιατροί, δικηγόροι) αλλά και των αγροτών στον ΕΦΚΑ. Αντίθετα, κρίθηκε σύννομη η ένταξη στον φορέα των δημοσίων υπαλλήλων, καθώς και των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα.
β) Τον υπολογισμό της εισφοράς του ΕΦΚΑ με βάση το εισόδημα που δηλώνουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες (26,95% επί του εισοδήματος).

Κύριος εισηγητής ήταν ο σύμβουλος Σπυρίδων-Κωνσταντίνος Μαρκάτης, συνεπικουρούμενος από τους συναδέλφους του Γεώργιο Τσιμέκα και Αννα Καλογεροπούλου. Να σημειώσουμε ότι την εισήγηση στήριξαν δυναμικά, σύμφωνα με πληροφορίες, ο αντιπρόεδρος Γεώργιος Παπαγεωργίου και η σύμβουλος Αικατερίνη Χριστοφορίδου.

Ο πλέον όμως μαχητικός και ένθερμος υπερασπιστής της άποψης περί αντισυνταγματικότητας του ΕΦΚΑ όσον αφορά την ένταξη σε αυτόν των ελεύθερων επαγγελματιών και του ύψους της εισφοράς ήταν ο σύμβουλος Γεώργιος Ποταμιάς, ο οποίος μάλιστα κάποια στιγμή αποχώρησε από την αίθουσα της διάσκεψης, για να επανέλθει λίγο αργότερα, επειδή ο πρόεδρος δεν του έδινε τον λόγο προκειμένου να αναπτύξει πλήρως τις απόψεις του.

Η απόφαση του ανώτατου δικαστηρίου αναμένεται να εκδοθεί τον ερχόμενο μήνα.